• Εγγραφή
Αποδέχομαι τους Όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Άθλημα Ping Pong – Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Άθλημα Ping Pong – Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Τη δεκαετία του 1890 έκανε στην Αγγλία την εμφάνισή του το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ως παιχνίδι της αριστοκρατίας, μια δραστηριότητα αναψυχής για μετά το γεύμα. Έπειτα, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι σύλλογοι, το 1929, και σιγά σιγά το άθλημα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες ρακέτες ήταν ξύλινες με μακριά λαβή, ενώ το κυρίως μέρος τους ήταν υπενδεδυμένο με φελλό.

Μπορεί το πινγκ πονγκ να ξεκίνησε από την Αγγλία, οι πρώτοι, όμως, που κυριάρχησαν στον παγκόσμιο χώρο ήταν οι Ιάπωνες (δεκαετία 1950). Μάλιστα, εισήγαγαν κι ένα νέο τρόπο κρατήματος της ρακέτας ο οποίος, στη συνέχεια, τροποποιήθηκε από τους Κινέζους που πήραν τα σκήπτρα στο άθλημα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Πλέον, η επιτραπέζια αντισφαίριση (Ping Pong) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, η οποία απέκτησε μαζικό χαρακτήρα όταν εντάχθηκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1988, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ. Το πινγκ πονγκ υπάγεται στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, και αυτή με τη σειρά της υπάγεται στη Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF).

Αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το tennis, ειδικά ως προς τους κανονισμούς, ο εξοπλισμός αλλά και οι κινήσεις διαφοροποιούνται εντελώς. Πιο αναλυτικά, για να παίξει κάποιος πινγκ πονγκ χρειάζεται το τραπέζι (μήκος 274 cm, πλάτος 152 cm, ύψος 76 cm), το φιλέ (ύψος 15.25 cm), το μπαλάκι (διάμετρο 40 mm/ περίπου 2.7gr) και τη ρακέτα.

Τραπέζι Ping Pong

Η επιτραπέζια αντισφαίριση παίζεται σε τραπέζι φτιαγμένο από ξύλο ή σύνθεση ξύλου και μετάλλου. Η επιφάνεια του τραπεζιού είναι ματ, χρώματος ανοιχτού πράσινου ή μπλε. Το τραπέζι έχει μήκος 274 cm, πλάτος 152 cm και ύψος 76 cm. Χωρίζεται σε δύο μέρη από το φιλέ που χωρίζει το τραπέζι σε δύο γήπεδα. Το φιλέ έχει ύψος 15.25cm και εκτείνεται 15.25 cm πέρα από κάθε πλευρά του τραπεζιού.

Μπαλάκι Ping Pong

Οι διεθνείς κανόνες ορίζουν ότι το παιχνίδι παίζεται με μια ελαφριά μπάλα (2,7gr) με διάμετρο 40mm. Οι κανόνες ορίζουν ότι η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει έως 24-26cm, όταν πέφτει από ύψος 30.5 cm πάνω στο τραπέζι. Η μπάλα των 40mm καθιερώθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϋ. Μια μπάλα 40mm είναι πιο αργή και περιστρέφεται λιγότερο από την κανονική μπάλα 38mm. Η μπάλα είναι κατασκευασμένη από πλαστικό υψηλής αναπήδησης (celluloid) ή παρόμοια πλαστικά υλικά, χρώματος πορτοκαλί ή λευκού. Τα αστέρια στην μπάλα υποδεικνύουν την ποιότητά της. Οι μπάλες 3 αστεριών που φέρουν το σήμα ITTF (International Table Tennis Federation) χρησιμοποιούνται σε διεθνείς και επίσημους αγώνες.

Ρακέτα Ping Pong

Η ρακέτα αποτελείται από δύο μέρη: το ξύλο και τα λάστιχα. Υπάρχουν διάφορα είδη λάστιχων και ξύλων. Για παράδειγμα υπάρχουν επιθετικά, αμυντικά ή άλλα ξύλα, όπως επίσης υπάρχουν και λάστιχα με λεία επιφάνεια και επιφάνεια με δοντάκια. Συνήθως, το στυλ παιχνιδιού του παίκτη είναι ο οδηγός για την αγορά της κατάλληλης ρακέτας.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε αθλήματος. Διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από Eξοπλισμό Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, που εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και όλες τις απαιτήσεις κάθε αγωνιστικού επιπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί.

 

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι