• Εγγραφή
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Αθλητικός Τουρισμός

Αθλητικός Τουρισμός

Το θέμα του Αθλητικού Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί μορφή του εναλλακτικού τουρισμού, τα τελευταία χρόνια βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, με αποτέλεσμα τη σημαντική του ανάπτυξη. Ο Αθλητικός Τουρισμός, σε εθνικό επίπεδο μάλιστα, έχει αναβαθμιστεί και συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στη γενικότερη ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας. Οι κλιματολογικές συνθήκες, η μορφολογία του εδάφους, οι αθλητικές και ξενοδοχειακές υποδομές, όπως και η γνώση της υποδοχής και φιλοξενίας από τους κατοίκους κάθε περιοχής, αποτελούν αδιαπραγμάτευτα στοιχεία για τη μελλοντική εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και ανάπτυξης της χώρας.

Πλέον, ο Αθλητισμός είναι μια σημαντική έκφραση του πολιτισμού σε έναν τουριστικό προορισμό, και συνεπώς, η προβολή των αθλητών στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι τέτοια που ο Αθλητισμός έχει γίνει επιπροσθέτως, ένα ισχυρό εργαλείο στο τουριστικό marketing ενός προορισμού.

Υπάρχουν τέσσερις (4) διαφορετικοί τύποι Αθλητικού Τουρισμού που περιλαμβάνουν:

  • Τον ενεργό Αθλητικό Τουρισμό.
  • Τον παθητικό Αθλητικό Τουρισμό.
  • Τον Τουρισμό Αθλητικών Εκδηλώσεων.
  • Τον Αθλητικό Τουρισμό Νοσταλγίας.

 

Ενεργός Αθλητικός Τουρισμός

Ο συγκεκριμένος τύπος αθλητικού τουρισμού αφορά ένα άτομο που ταξιδεύει για να συμμετάσχει ενεργά ως αθλητής σε ένα συγκεκριμένο άθλημα που έχει επιλέξει, και συμβαίνει μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο της γης, όπως είναι για παράδειγμα η κούρσα λάσπης στο Λονδίνο, το σέρφινγκ στην Πορτογαλία ή ο ειδικός αγώνας δρόμου στα Ζαγοροχώρια της Πίνδου.

Παθητικός Αθλητικός Τουρισμός

Ο συγκεκριμένος τύπος αθλητικού τουρισμού αφορά ένα άτομο που συνεισφέρει με την παρουσία του περισσότερο στο άθλημα από όσους δραστηριοποιούνται σε αυτό. Είναι θεατές ή θαυμαστές που ταξιδεύουν σε συγκεκριμένα σημεία της γης για να παρακολουθήσουν μια συγκεκριμένη ομάδα εκείνης της περιοχής και απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους.

Τουρισμός Αθλητικών Εκδηλώσεων

Ο συγκεκριμένος τύπος αθλητικού τουρισμού επικεντρώνεται σε ένα αθλητικό γεγονός, συνήθως παγκοσμίας εμβέλειας, φέρνοντας εκατομμύρια τουρίστες στον προορισμό υποδοχής. Τέτοια παραδείγματα τουριστικών αθλητικών εκδηλώσεων αποτελούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή οι αγώνες τέννις Wimbledon, τα οποία διεξάγονται κατά καιρούς σε διαφορετικούς τόπους και μετατοπίζουν κάθε φορά σε διαφορετική τοποθεσία τον τουρισμό.

Αθλητικός Τουρισμός Νοσταλγίας

Ο συγκεκριμένος τύπος αθλητικού τουρισμού περιλαμβάνει ταξίδια σε διάσημα τουριστικά αξιοθέατα που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Οι αθλητικοί τουρίστες δεν χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά στον αθλητισμό ή να τον παρακολουθούν, καθώς μπορεί απλά να θέλουν να παραβρεθούν σε ένα αθλητικό τουριστικό αξιοθέατο όπως είναι το Ολυμπιακό χωριό της Βαρκελώνης, το ποδοσφαιρικό στάδιο Μαρακανά ή το Αθλητικό Μουσείο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην Ελλάδα, κύριο λόγο έχει ο Ενεργός Αθλητικός Τουρισμός  ο οποίος έχει αυξημένη δραστηριότητα. Οι υπηρεσίες του σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις ή το καγιάκ, τις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, το σκι ή η πεζοπορία και τις σωματικές δραστηριότητες όπως το τέννις ή το γκόλφ. Οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να επενδύσουν στον Αθλητικό Τουρισμό, καθώς η χώρα μας μπορεί να συνδυάσει τους εξαιρετικούς τουριστικούς πόρους της με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ευνοώντας την οικονομική ανάπτυξή τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και τη γενικότερη τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής τους.

Επιπλέον, ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί μια ελπίδα να διαφοροποιηθεί το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας το οποίο συμπεριλάμβανε μόνο τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο. Πλέον, με τη σωστή μέριμνα των ξενοδοχειακών μονάδων και την αρωγή του ελληνικού κράτους, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές θα προσφέρουν ένα αθλητικό πλαίσιο και περιεχόμενο στους αθλητικούς τουρίστες, εδραιώνοντας μια διαχρονική και φημισμένη αθλητική εμπειρία.

Συνοψίζοντας, ο Αθλητικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τόσο με την απεριόριστη γκάμα των αθλητικών δραστηριοτήτων όσο και με τον μη εποχιακό περιορισμό. Επιπροσθέτως, ο Αθλητικός Τουρισμός εμπλέκει ενεργά όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες φιλοξενίας, συντονισμού, μεταφοράς και ξενάγησης, ιατρικής και φυσικοθεραπευτικής υποστήριξης, εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, φύλαξης και ασφάλειας, καθώς και άλλων συναφών τουριστικών παρόχων, αποτελώντας μια πηγή που δίνει πολύτιμους πόρους σε κάθε συμβαλλόμενο φορέα.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε αθλήματος. Αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους και αξιόπιστους προμηθευτές/ κατασκευαστές Αθλητικού Εξοπλισμού, οργάνων Παιδικής Χαράς και Workout & Outdoor Fitness και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού που εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και όλες τις απαιτήσεις κάθε αγωνιστικού επιπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι