• Εγγραφή
Αποδέχομαι τους Όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Εξοπλισμός Handball

Εξοπλισμός Handball

Το Handball η αλλιώς «Χειροσφαίριση» είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα στο αθλητικό στερέωμα και το συναντάμε αρκετά χρόνια νωρίτερα απ’ ότι θεωρεί το ευρύ κοινό.

Στον σύγχρονο κόσμο έγινε γνωστό κυρίως στις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα, συστήθηκε ως ομαδικό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Η αρχική μορφή περιλάμβανε 11 παίκτες εναντίον 11 και παιζόταν σε ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου, για να επιστρέψει αρκετά χρόνια αργότερα στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972 με τη σύγχρονη μορφή του, με 7 παίχτες και διεξαγωγή σε κλειστό γήπεδο.

Πρόκειται λοιπόν, για ένα ολυμπιακό άθλημα με αρκετές απαιτήσεις σε θέματα φυσικής κατάστασης, το οποίο παίζεται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες.

Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει στοιχεία από τα υπόλοιπα γνωστά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ή και το βόλλεϊ, περισσότερο όμως παρομοιάζεται με το ποδόσφαιρο δεδομένου του στόχου που δεν είναι άλλος από την επίτευξη τερμάτων.

Μπάλα Handball (Μεγέθη)

Ο εξοπλισμός του συγκεκριμένου αθλήματος δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα αθλήματα, αλλά ξεχωρίζει κατά κύριο λόγο από την ιδιαιτερότητα της μπάλας που χρησιμοποιείται.

Στο Handball χρησιμοποιείται μια σφαιρική μπάλα, της οποίας το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των συμβαλλόμενων αθλητών. Είναι κατασκευασμένη από δέρμα ή συνθετικά υλικά, όπως το κυψελοειδές καουτσούκ, που έχουν αντιολισθητική επιφάνεια και επιτρέπουν το σταθερό κράτημα από τους αθλητές.

Πιο αναλυτικά, τα μεγέθη που συναντάμε, είναι τα εξής:

Νο00: Ιδανικό για ηλικίες μέχρι 6 ετών/ Βάρος 200– 230gr/ Διάμετρος: 13.1 – 13.7cm.

No0: Ιδανικό για ηλικίες 6 – 8 ετών/ Βάρος 240–300gr/ Διάμετρος: 14.6 – 15.3cm.

Νο1: Ιδανικό για ηλικίες 8 – 12 ετών/ Βάρος 290–330gr/ Διάμετρος: 15.9 – 16.6cm.

Νο2: Ιδανικό για ηλικίες 12 – 16 ετών (και γυναικείο επίπεδο)/ Βάρος 330–375gr/ Διάμετρος: 17.2 – 17.8cm.

Νο3: Ιδανικό για ηλικίες άνω των 16 ετών (και ανδρικό επίπεδο)/ Βάρος 425–475gr/ Διάμετρος: 18.5 – 19cm.

 

Λοιπής Εξοπλισμός Handball

Το άθλημα του Handball έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες και στο λοιπή εξοπλισμό του, ο οποίος ελέγχεται και εγκρίνεται επίσημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (IHF) και το ελεγκτικό σώμα του αθλήματος.

Πιο αναλυτικά λοιπόν, στο άθλημα του Handball θα συναντήσουμε τον εξής εξοπλισμό:

Για την προστασία του προσώπου: Προστατευτικό αυτοκόλλητο μύτης, το οποίο είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από μαλακό υλικό και έχει μονοχρωμία. Κράνη ή μάσκες δεν επιτρέπονται.

Για τον ιδρώτα του προσώπου: Κορδέλα μετώπου, η οποία είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από ελαστικό και λεπτό ύφασμα.

Για την προστασία των ματιών: Αθλητικά γυαλιά, τα οποία είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από ελαστικό μασίφ πλαστικό ή σιλικόνη.

Για την προστασία των δοντιών: Διαφανή και μονόχρωμα προστατευτικά στόματος (πλαστική θήκη). Δεν επιτρέπονται προστατευτικά τα οποία είναι πολύχρωμα ή μη διάφανα.

Για την προστασία των ώμων: Προστατευτικά μανίκια ώμων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από λεπτό και μαλακό υλικό και έχουν τα χρώματα της φανέλας των αθλητών.

Για την προστασία των αγκώνων: Προστατευτικά περιαγκώνια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από λεπτό και μαλακό υλικό, σε οποιοδήποτε χρώμα. Δεν επιτρέπονται περιαγκώνια με σκληρή επιφάνεια προστασίας

Για την προστασία των γονάτων: Προστατευτικά γονάτων, τα οποία είναι κατασκευασμένα λεπτό και μαλακό υλικό, σε οποιοδήποτε χρώμα. Δεν επιτρέπονται προστατευτικά με σκληρή επιφάνεια προστασίας.

Για την συμπίεση της γάμπας: Υποστηρίγματα συμπίεσης της γάμπας, στο ίδιο χρώμα με τις κάλτσες των αθλητών. Δεν επιτρέπονται υποστηρίγματα σε διαφορετικό χρώμα από τις κάλτσες των αθλητών.

Για την προστασία των αστραγάλων: Προστατευτικά αστραγάλων, τα οποία έχουν προστατευτικό αφρό και έχουν το ίδιο χρώμα με τις κάλτσες των αθλητών. Δεν επιτρέπονται προστατευτικά σε διαφορετικό χρώμα από τις κάλτσες των αθλητών.

Ενδυμασία Ρουχισμός στο Handball

H Διεθνή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (IHF) έχει ορίσει κανόνες και για την ενδυμασία των αθλητών, η οποία πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανονισμούς, για την ομαλή διεξαγωγή του αθλήματος.

Πιο αναλυτικά, οι κανόνες που αφορούν την ενδυμασία εστιάζουν στο χρωματισμό αυτών, αλλά και στο μήκος τους. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η διαφορετική χρωματική απόχρωση του βασικού εξοπλισμού ενός αθλητή από την φανέλα του. Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση ρούχου με μακριά πόδια (φόρμα – παντελόνι) παρά μόνο από τον τερματοφύλακα. Ακόμα και οι κάλτσες των αθλητών δεν επιτρέπεται να έχουν διαφορετικό μήκος μεταξύ τους.

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς πως το άθλημα του Handball απαιτεί τη λειτουργία και των 4 άκρων ενός αθλητή και για αυτό το λόγο καθίσταται ως ένα ιδιαίτερο άθλημα, το οποίο έχει ευρύ εξοπλισμό για κάθε σημείο του σώματος των αθλητών.

Είναι ένα δημοφιλές και θεαματικό παιχνίδι, που απαιτεί ομαδική εργασία, ταχύτητα, δύναμη, αλτικότητα και υπομονή. Ως ομαδικό άθλημα χαρακτηρίζεται και ως ιδανικό ξεκίνημα για όλα τα παιδιά ακόμα και από την ηλικία των 6 ετών, διότι σαν αντικείμενο συνδυάζει απλές φυσικές κινήσεις όπως το τρέξιμο, τη ρίψη και το άλμα, τις οποίες ήδη διαθέτουν τα παιδιά στο κινησιολόγιο τους και επιπλέον η μπάλα είναι τόσο μικρή που την κρατούν με εύκολα στα χέρια τους.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε αθλήματος. Διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από Εξοπλισμό Handball που εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και όλες τις απαιτήσεις κάθε αγωνιστικού επιπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι