• Εγγραφή
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Καινοτόμα Αθλήματα : 360° Ball

Καινοτόμα Αθλήματα : 360° Ball

Πέρα από τα καθιερωμένα και συνηθισμένα αθλήματα ανά τον κόσμο, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το Volley, υπάρχουν αρκετά καινοτόμα αθλήματα σε όλον τον κόσμο, και κυρίως αθλήματα που παίζονται με μπάλα ή έχουν το στοιχείο του παιχνιδιού και θεωρούνται αθλοπαιδιά αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένα και δημοφιλή. Μάλιστα, όλα αυτά τα αθλήματα καλλιεργούν ταυτόχρονα πολλούς σωματικούς, γνωστικούς αλλά και πνευματικούς τομείς των συμβαλλόμενων αθλητών τους, κάτι που τα καθιστά λοιπόν αξιοσημείωτα και πολύ ενδιαφέροντα αθλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ένα καινοτόμο άθλημα μεταξύ των άλλων είναι το 360° Ball. Οι παίκτες χρησιμοποιούν μια ρακέτα για να χτυπήσουν μια μπάλα πάνω σε έναν κεντρικό τοποθετημένο κοίλο δίσκο. Το γήπεδο δεν έχει ξεχωριστές πλευρές και οι παίκτες περιστρέφονται 360° γύρω από το δίσκο, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιχνιδιού. Το 360°Ball παίζεται είτε με δύο παίκτες (singles), είτε με δύο ομάδες αποτελούμενες με δύο παίκτες (διπλό).

Το άθλημα του 360°Ball δημιουργήθηκε το 1990 από τους Mark και John Collins στη Νότιο Αφρική και αναδημιουργήθηκε το 2010. Το 360°Ball είναι ένα νσπορ που χρησιμοποιεί τις αρχές και τις ιδιότητες ενός κύκλου για να καθορίσει ένα παιχνίδι μπάλας. Για την ακρίβεια είναι το πρώτο άθλημα που συλλαμβάνει το ανταγωνιστικό παιχνίδι σε 360° γύρω από το κεντρικό σημείο ενός κύκλου.

Υπάρχουν δύο μορφές παιχνιδιού :

  • Το Court 360°Ball το οποίο παίζεται σε ένα κυκλικό περιφραγμένο γήπεδο
  • Pitch 360°Ball το οποίο παίζεται σε κάθε ανοιχτό και σχεδόν επίπεδο χόρτο, η περίμετρος του οποίου είναι ορίζεται από μια κυκλική οριακή γραμμή.

Η πρώτη εκδοχή είναι η πιο ανταγωνιστική και το κυκλικό γήπεδο στήνεται σε σταθερό σημείο όπως είναι ένα γυμναστήριο ή σε σχολικές αίθουσες ή σε έναν χώρο διεξαγωγής αθλητικών αγώνων. Ενώ η δεύτερη είναι εκείνη που δίνει έμφαση στην ψυχαγωγική πλευρά του αθλήματος και παίζεται κυρίως σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους όπως πάρκα , πλατείες , παραλίες.

Τρόπος Παιχνιδιού

Οι παίκτες χρησιμοποιούν μια ρακέτα για να χτυπήσουν μια μπάλα πάνω σε έναν κεντρικό τοποθετημένο κοίλο δίσκο. Περιλαμβάνει την αναπήδηση της μπάλας από ένα κυκλικό δίσκο οριζόντια τοποθετημένο στο κέντρο του γηπέδου και παίζεται γύρω από αυτό το δίσκο. Το γήπεδο δεν έχει ξεχωριστές πλευρές και οι παίκτες περιστρέφονται 360° γύρω από το δίσκο σύμφωνα με τις οδηγίες του παιχνιδιού. Το 360°Ball παίζεται είτε από δύο παίκτες (singles) είτε από δύο ομάδες δύο παικτών (διπλό). Πιο αναλυτικά, δεν υπάρχουν διαχωριστικές πλευρές στο γήπεδο και παρόλο που το παιχνίδι αρχίζει από δύο διαγώνια αντικριστά τοποθετημένους σταθμούς εκκίνησης και οι θέσεις των παικτών στο γήπεδο υπαγορεύονται, οι παίκτες μπορούν να περιστρέφονται γύρω από το γήπεδο όπως υπαγορεύεται από το παιχνίδι. Το αντικείμενο του παιχνιδιού είναι να χτυπήσει η μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπηδά από το δίσκο και να προσγειώνεται στο έδαφος ή, εναλλακτικά, να αναγκάσει ένα σφάλμα στους αντιπάλους. Οι παίκτες ή οι ομάδες πρέπει να χρησιμοποιήσουν δύο βολές για να παίξουν την μπάλα πριν επιστρέψει ξανά από το δίσκο. Η χρήση δύο βολών είναι υποχρεωτική. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι κοινό για τους παίκτες να περιστρέφονται δεξιά γύρω από το γήπεδο, να βουτάνε στο έδαφος και να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αθλητικών κινήσεων σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους.

Κανόνες Παιχνιδιού

Σχετικά με την βαθμολόγηση, μία ομάδα κερδίζει βαθμό ως εξής:

  • Με επιτυχία γείωση της μπάλας στο γήπεδο του αντιπάλου.
  • ‘Όταν η ομάδα του αντιπάλου κάνει σφάλμα.
  • Όταν η αντίπαλη ομάδα λάβει ποινή.

Μια ομάδα διαπράττει σφάλμα κάνοντας μια δράση αντίθετα με τους κανόνες (ή παραβιάζοντάς τα με κάποιο άλλο τρόπο). Οι διαιτητές κρίνουν τα λάθη και καθορίζουν τις συνέπειες σύμφωνα με τους κανόνες.

Ένα παιχνίδι κερδίζεται από την ομάδα που βαθμολογεί πρώτα 21 βαθμούς με ένα ελάχιστο όριο δύο σημείων. Στην περίπτωση ισοπαλίας 20-20, το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί η διαφορά δύο σημείων (22-20, 27-25, …).Ο αγώνας κερδίζεται από την ομάδα που κερδίζει τρία παιχνίδια.

Το καινοτόμο άθλημα 360°Ball θα μπορούσε να γίνει ως άθλημα επίδειξης κατά την τελετή έναρξης κάπου πρωταθλήματος αντισφαίρισης (τουρνουά) . Κατά αυτόν τον τρόπο προπονητές , αθλητές και θεατές θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με αυτό το νέο άθλημα σε ένα περιβάλλον πολύ κοντινό . Το κόστος για τον εξοπλισμό δε είναι μεγάλο καθώς λόγω του χώρου της εκδήλωσης μπορεί κάποιος να ενοικιάσει τον εξοπλισμό της αντισφαίρισης πολύ οικονομικά. Άλλωστε, ο εξοπλισμός του συγκεκριμένου αθλήματος κινείται στον εξοπλισμό των ρακετών tennis, των μπαλών tennis και ενός κεντρικού δίσκου.

Συμπερασματικά, γίνεται αντιληπτό πως οι αθλητικές δραστηριότητες είναι απεριόριστες και η λίστα με τα καινοτόμα αθλήματα είναι πολύ μεγάλη. Το μόνο που απομένει είναι η ένταξη τους και η εφαρμογή τους σε σχολεία και σε αθλητικούς συλλόγους, ώστε να ενασχοληθούν όλα τα παιδιά με καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες, όπου θα ψυχαγωγήσουν και θα καλλιεργήσουν την ομαδικότητα.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι