• Εγγραφή
Αποδέχομαι τους Όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Καινοτόμα Αθλήματα : Pickleball

Καινοτόμα Αθλήματα : Pickleball

Πέρα από τα καθιερωμένα και συνηθισμένα αθλήματα ανά τον κόσμο, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το Volley, υπάρχουν αρκετά καινοτόμα αθλήματα σε όλον τον κόσμο, και κυρίως αθλήματα που παίζονται με μπάλα ή έχουν το στοιχείο του παιχνιδιού και θεωρούνται αθλοπαιδιά αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένα και δημοφιλή. Μάλιστα, όλα αυτά τα αθλήματα καλλιεργούν ταυτόχρονα πολλούς σωματικούς, γνωστικούς αλλά και πνευματικούς τομείς των συμβαλλόμενων αθλητών τους, κάτι που τα καθιστά λοιπόν αξιοσημείωτα και πολύ ενδιαφέροντα αθλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ένα καινοτόμο άθλημα μεταξύ των άλλων είναι το Pickleball. To Pickleball είναι ένα άθλημα ρακέτας ή κουπιού, στο οποίο οι παίκτες χτυπούν μια διάτρητη, κούφια πλαστική μπάλα πάνω από ένα δίχτυ ύψους 86cm. Ουσιαστικά, συνδυάζει στοιχεία από το tennis, το ping pong και το badminton και παίζεται με μια μεγαλύτερη εκδοχή της ρακέτας του ping pong και με μια μπάλα ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του tennis. Το γήπεδο του Pickleball έχει σκληρή επιφάνεια και η έκταση του είναι περίπου στο 1/3 του αντίστοιχου γηπέδου tennis (δηλαδή το μήκος είναι 13m και το πλάτος είναι 6.1m).

To Pickleball δημιουργήθηκε το 1965 στο νησί Bainbridge στην Ουάσιγκτον, από τον Αμερικανό Joel Pritchard, ο οποίος θέσπισε και τους κανόνες του συγκεκριμένου παιχνιδιού, και έκτοτε, έχει εδραιωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Pickleball (IFP – International Federation of Pickleball) ήδη διαθέτει 67 χώρες μέλη και αποτελεί θέμα χρόνου να ενταχθεί επίσημα στα Ολυμπιακά Αθλήματα έως το 2028.

Εξοπλισμός Παιχνιδιού

Το Pickleball απαιτεί τρία στοιχεία για να μπορέσει κάποιος να παίξει:

Ρακέτες – κουπιά: Οι ρακέτες είναι κατασκευασμένες από ξύλο, μοιάζουν με κουπιά και δεν ξεπερνούν τα 61cm σε μήκος.

Μπάλες: Τα μπαλάκια είναι κατασκευασμένα από πλαστικό με μικρές οπές (σχεδόν 40 κυκλικές οπές) και δεν ξεπερνούν τα 7.5cm σε διάμετρο, όπως και το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 22gr και 26gr.

Δίχτυ: Είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο, και το μήκος τους είναι στα 6.7m. Tο ύψος τους στα άκρα είναι 91.44cm και στο κέντρο είναι 86cm.

Τρόπος Παιχνιδιού – Κανόνες Παιχνιδιού

  • Το Pickleball παίζεται είτε με δύο παίκτες (singles), είτε με δύο ομάδες αποτελούμενες με δύο παίκτες (διπλό).
  • Η ομάδα ή ο παίκτης που φτάνει τους 11, 15 ή 21 πόντους κερδίζει το set.
  • Ο νικητής πρέπει πάντα να προηγείται κατά δύο πόντους του αντιπάλου.
  • Ένας πλήρης αγώνας διαρκεί 3 set.
  • Κανένας παίκτης δεν μπορεί να χτυπήσει την μπάλα ή να παίξει αν δεν αναπηδήσει μία φορά στο έδαφος σε κάθε πλευρά του γηπέδου.
  • Η μπάλα σερβίρεται από κάτω, δηλαδή με την κίνηση του κουπιού κάτω από τη μέση με μια κίνηση προς τα πάνω.
  • Η μπάλα μπορεί να αναπηδήσει μόνο μία φορά εντός των ορίων του γηπέδου του αντιπάλου. Αν αναπηδήσει εκτός, το χτύπημα είναι άκυρο, αλλά αν χτυπήσει δύο φορές στο έδαφος, ο πόντος κατακυρώνεται στην ομάδα που έκανε το χτύπημα.
  • Ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα στο Pickleball είναι η δεύτερη αναπήδηση. Ο κανόνας της δεύτερης αναπήδησης σημαίνει ότι η μπάλα δεν μπορεί να αναπηδήσει στην ίδια πλευρά του φιλέ δύο φορές πριν επιστραφεί. Η μη επιστροφή μιας μπαλιάς μετά την πρώτη αναπήδηση οδηγεί σε foul.
  • Στην αρχή του παιχνιδιού, ο πρώτος παίκτης σερβίρει την μπάλα από τη δεξιά πλευρά. Εάν αυτό το σέρβις οδηγήσει σε πόντο, ο ίδιος παίκτης σερβίρει ξανά από την αριστερή πλευρά. Κάθε φορά που κερδίζεται ένας πόντος, ο ίδιος παίκτης σερβίρει ξανά από την αντίθετη (δεξιά/αριστερά) πλευρά.
  • Στο Pickleball, μόνο η ομάδα που σερβίρει μπορεί να σκοράρει. Σκοράρει κερδίζοντας ένα set ή όταν η αντίπαλη ομάδα υποπέσει σε σφάλμα. Και οι δύο ομάδες εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν κάθε set, καθώς μια νίκη της ομάδας που δεν σερβίρει σημαίνει ότι θα ανακτήσει το σέρβις και τη δυνατότητα να σκοράρει.
  • Τέλος, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να αναφέρετε το σκορ στο Pickleball. Η αναφώνηση του σκορ είναι ένα κρίσιμο μέρος του παιχνιδιού καθώς η αναφώνηση δείχνει ποια πλευρά θα σερβίρει στη συνέχεια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα όπου το σκορ ανακοινώνεται, το Pickleball περιλαμβάνει τρεις αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός δείχνει το σκορ της ομάδας που σερβίρει, ο δεύτερος είναι το σκορ του αντιπάλου και ο τρίτος είναι είτε ένα “1” είτε ένα “2”. Αυτός ο τρίτος αριθμός υποδεικνύει την περιστροφή του σερβιρίσματος. Αν είναι 1, η ομάδα που σερβίρει παραμένει στο πρώτο της σερβίς. Το 2 σημαίνει ότι ο δεύτερος παίκτης σερβίρει και έτσι, το επόμενο σφάλμα για την ομάδα που σερβίρει θα οδηγήσει σε side out.
  • Κανόνας των 10 δευτερολέπτων: Ο κανόνας των 10 δευτερολέπτων είναι ένας απλός, αλλά σημαντικός κανόνας στο Pickleball σχετικά με κάθε σερβίς. Συγκεκριμένα, ο κανόνας αυτός ορίζει ότι μόλις ανακοινωθεί το σκορ, ο παίκτης έχει 10 δευτερόλεπτα για να εκτελέσει το σερβίς του. Αν ο παίκτης δεν καταφέρει να εκτελέσει το σερβίς του μέσα σε αυτό το περιθώριο των 10 δευτερολέπτων, του ζητείται σφάλμα. Αυτός ο κανόνας ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο αντίπαλος είναι έτοιμος να δεχτεί το σερβίς ή όχι. Μόλις ανακοινωθεί το σκορ, όλοι στο γήπεδο πρέπει να είναι έτοιμοι και να προσέχουν πού βρίσκεται η μπάλα στο γήπεδο.

Συμπερασματικά, γίνεται αντιληπτό πως οι αθλητικές δραστηριότητες είναι απεριόριστες και η λίστα με τα καινοτόμα αθλήματα είναι πολύ μεγάλη. Το μόνο που απομένει είναι η ένταξη τους και η εφαρμογή τους σε σχολεία και σε αθλητικούς συλλόγους, ώστε να ενασχοληθούν όλα τα παιδιά με καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες, όπου θα ψυχαγωγήσουν και θα καλλιεργήσουν την ομαδικότητα.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι