• Εγγραφή
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Κανονισμοί και προδιαγραφές – διαστάσεις ενός γηπέδου Basket 3×3

Κανονισμοί και προδιαγραφές – διαστάσεις ενός γηπέδου Basket 3×3

Το Μπάσκετ 3×3 αποτελεί το πιο διαδεδομένο ομαδικό άθλημα, «άθλημα του δρόμου», και αντιπροσωπεύεται επίσημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA). Το συγκεκριμένο άθλημα παιζόταν εδώ και πολλά χρόνια με μια πιο ανεπίσημη μορφή, σε υπαίθρια γήπεδα σε διάφορες γειτονιές, ενώ το 1992, γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών και υποδημάτων είχε ξεκινήσει τη διοργάνωση τουρνουά Μπάσκετ 3×3 ανά τον κόσμο. Έπειτα, η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) ενέταξε το συγκεκριμένο άθλημα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2010, και έκτοτε αποτελεί βασικό Ολυμπιακό Άθλημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Μπάσκετ 3×3 ακολουθεί τους δικού του κανονισμούς και διαφέρει από το κανονικό άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Πιο αναλυτικά, παρατίθενται οι ειδικοί κανονισμοί που ισχύουν:

Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο, σε ένα καλάθι και η μπάλα που χρησιμοποιείται είναι μεγέθους Νο6, με βάρος μεγέθους Νο7 (δηλαδή όχι πλαστικές). Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με 3 αθλητές ανά ομάδα, με 2 παίκτες ως αναπληρωματικούς (οι οποίοι γίνονται αλλαγή όσες φορές απαιτείται).

Η χρονική περίοδος του αγώνα είναι 10 λεπτά, και ο χρόνος σταματάει κάθε φορά που η μπάλα δεν χρησιμοποιείται (είναι «νεκρή») και κατά τη διάρκεια των ελεύθερων βολών. Ο χρόνος ξεκινάει πάλι με την πρώτη επαφή της επίθεσης, μετά το check ball από την άμυνα. Στο παιχνίδι δεν υπάρχουν επαναφορές και η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει 21 πόντους, αυτόματα κερδίζει τον αγώνα, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια των 10 λεπτών. Σε περίπτωση ισοπαλίας με την έλευση της κανονικής διάρκειας, υπάρχει η περίοδος της παράτασης όπου ισχύει το σκορ 2 πόντων για να αναδείξει τον νικητή του αγώνα.

Κάθε ομάδα μπορεί να πάρει 1 time out των 20 δευτερολέπτων σε κάθε αγώνα. Μετά από κάθε επίτευξη καλαθιού, την μπάλα την παίρνει η άλλη ομάδα, και κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την περιοχή της γραμμής των 6.75m, μετράει για 1 πόντο. Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την περιοχή της γραμμής των 6.75m μετράει για 2 πόντους. Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσω των ελεύθερων βολών μετράει για 1 πόντο.

Σφάλμα (foul) θεωρείται κάθε απόπειρα σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα, όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Σε περίπτωση σφάλματος, κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα μέσα από τη γραμμή του τριπόντου (6.75m), δίνεται μια ελεύθερη βολή, ενώ σε περίπτωση σφάλματος, κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα έξω από τη γραμμή του τριπόντου (6.75m), δίνονται δύο ελεύθερες βολές. Σε περίπτωση σφάλματος, κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα και συνδυασμένο με εύστοχη βολή, δίνεται μια επιπλέον ελεύθερη βολή. Από το 10ο ομαδικό σφάλμα και μετά, δίνονται 2 ελεύθερες βολές και κατοχή μπάλας. (Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των ελεύθερων βολών, μπορούν όλοι οι παίκτες να διεκδικήσουν το ριμπάουντ)

Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης είναι παράβαση των κανονισμών. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο 12 δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

Το γήπεδο που φιλοξενεί τους αγώνες καλαθοσφαίρισης 3×3, ακολουθεί εξίσου ειδικές προδιαγραφές και διαστάσεις, όπως αυτές παρατίθενται στη συνέχεια, με αναλυτικό τρόπο:

Το Μπάσκετ 3×3 προϋποθέτει ένα κεντρικό γήπεδο (αγωνιστικός χώρος), με επιφάνεια διάστασης 15m μήκους και 11m πλάτους, και το πλαίσιο των ελεύθερων βολών να έχει διάσταση 5.8m μήκος και 4.9m πλάτος. Η γραμμή του τριπόντου απέχει 6.75m από το καλάθι.

Οι γραμμές των διαγραμμίσεων πρέπει να είναι πλήρως ευδιάκριτες πάνω στην αγωνιστική επιφάνεια και να έχουν 5cm πάχος, σε λευκό ή διαφορετικό ευδιάκριτο χρώμα από το χρώμα του δαπέδου του αγωνιστικού χώρου.

Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2m από οποιοδήποτε αντικείμενο πίσω από την τελική γραμμή, συμπεριλαμβανομένων και των πάγκων των αναπληρωματικών κάθε ομάδας και τουλάχιστον 1.5m από οποιοδήποτε αντικείμενο από τις πλαϊνές γραμμές, συμπεριλαμβανομένων και των πάγκων των αναπληρωματικών κάθε ομάδας.

Ο εξοπλισμός του παιχνιδιού που θα εγκατασταθεί στο γήπεδο Μπάσκετ 3×3 πρέπει να είναι απαραίτητα και αυστηρά πιστοποιημένος, εξασφαλίζοντας την ορθή και αμέριστη ασφάλεια στους συμβαλλόμενους αθλητές. Οι μπασκέτες αποτελούν τον θεμελιώδη εξοπλισμό ενός γηπέδου Mπάσκετ 3×3, οι οποίες πρέπει να παρέχονται από εταιρείες εγκεκριμένες από κέντρα ελέγχου και μελετών της FIBA. Επιπλέον, το γήπεδο μπάσκετ έχει ανάγκη από κατάλληλο φωτισμό, ώστε να μην εμποδίζει την όραση των αθλητών και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του γηπέδου, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Επιπροσθέτως, λοιπής εξοπλισμός που θεωρείται απαραίτητος στα γήπεδα Μπάσκετ 3×3 είναι 1 χρονόμετρο διάρκειας αγώνα, 1 χρονόμετρο επίθεσης των 12’’ και 1 ηλεκτρονικός πίνακας αποτελεσμάτων.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε γηπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί, σχεδιάζοντας εκτενώς το υπό κατασκευή γήπεδο σας και αναλύοντας το κόστος των απαιτήσεων που το συνοδεύουν.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι