• Εγγραφή
Αποδέχομαι τους Όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Κατασκευή γηπέδου τέννις: Τελικά δεν είναι τόσο πολύπλοκη ιδέα..

Κατασκευή γηπέδου τέννις: Τελικά δεν είναι τόσο πολύπλοκη ιδέα..

Το τέννις αποτελεί ένα δημοφιλές άθλημα ανά την υφήλιο και παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, είτε για λόγους άθλησης είτε για λόγους ψυχαγωγίας. Αν και ιστορικά, το τέννις ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα στις βασιλικές αυλές και στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας και των παλατιών, πλέον απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων. Και αν λάβει κανείς υπόψη πως το τέννις συνδυάζει άσκηση και ψυχαγωγία, με ελάχιστες τις πιθανότητες ενός τραυματισμού, τότε αποτελεί όντως ένα από τα πιο δημοφιλή και εύκολα αθλήματα.

Φυσικό ακόλουθο λοιπόν, αποτελεί η ανάγκη κατασκευής περισσότερων γηπέδων τέννις, των οποίων όμως ο σχεδιασμός και η μελέτη τους καθορίζεται από πληθώρα παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η τήρηση συγκεκριμένων διαστάσεων των γραμμών του αγωνιστικού χώρου, η τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων των διαχωριστικών γραμμών, ο ειδικός σχεδιασμός του συστήματος φωτισμού αλλά και το δάπεδο. Επίσης, στην κατασκευή γηπέδου τέννις δίνεται μεγάλη έμφαση στη διαμόρφωση της αγωνιστικής επιφάνειας, κυρίως για τη σωστή αναπήδηση της μπάλας, αλλά και την αντικραδασμική προστασία των αθλητών.

Η κατασκευή ενός γηπέδου τέννις ξεκινάει με τη μελέτη της υποδομής και της επιφάνειας που θα τοποθετηθεί το γήπεδο, και μετέπειτα, ορίζονται οι προδιαγραφές του αγωνιστικού χώρου αλλά και του ελεύθερου χώρου περιμετρικά, για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις κινήσεις τους οι συμβαλλόμενοι αθλητές. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF), ο αγωνιστικός χώρος ενός γηπέδου τέννις ακολουθεί, βάσει των προδιαγραφών, το μήκος των 23,77m και το πλάτος των 10,97m, και ο περιβάλλοντας χώρος ενός γηπέδου τέννις ακολουθεί, βάσει των προδιαγραφών, το μήκος των 36,57m και το πλάτος των 18,27m. Οι ορθοστάτες του τέννις πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 12,80m. Επιπλέον, πέραν των διαστάσεων του χώρου, η μελέτη της επιφάνειας του γηπέδου θα ορίσει την καταλληλότητα του εδάφους, τη λειτουργικότητα του γηπέδου, το δείκτη ασφάλειας των αθλητών αλλά και το επίπεδο των αγώνων που θα φιλοξενήσει το υπό κατασκευή γήπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, τα γήπεδα τέννις διαφοροποιούνται βάσει της ποιότητας της επιφάνειας τους. Αρχικά, έχουμε την επίστρωση με ελαστοτάπητα, δημιουργώντας ένα σκληρό γήπεδο που παρέχει ελαστικότητα και αντιολισθητική επιφάνεια, αντικραδασμική προστασία και δεν απαιτεί μεγάλη συντήρηση. Το ακρυλικό δάπεδο δεν αποτελεί μόνο την πιο οικονομική επιλογή αλλά ταυτόχρονα, προσφέρει γρήγορο και θεαματικό παιχνίδι, χάρη στην ελαστικότητα και την αντιολισθητική επιφάνεια του. Έπειτα, έχουμε την επίστρωση με χλοοτάπητα, μια συνήθης επιλογή, με μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή ανθεκτικότητα. Προσφέρει υψηλή αντικραδασμική προστασία, όμως η αναπήδηση της μπάλας είναι μικρή. Το δάπεδο με χλοοτάπητα απαιτεί ελαφριά συντήρηση και συναντάται συνήθως σε ερασιτεχνικά clubs. Τέλος, έχουμε τη χωμάτινη επιφάνεια, η οποία αποτελεί ακριβή και απαιτητική επιλογή δαπέδου επιφάνειας και συναντάται σε διεθνείς αγώνες, όπου η τεχνική προέχει της ψυχαγωγίας. Το χωμάτινο δάπεδο προσφέρει επιβράδυνση στην ταχύτητα της μπάλας και η δαπανηρή του συντήρηση το καθιστά δάπεδο με πρεστίζ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαμόρφωση του χώρου ενός γηπέδου τέννις γίνεται και με γνώμονα τον προσανατολισμό του γηπέδου, με βάση τους άξονες Βορρά – Νότο, για να μην εμποδίζεται η όραση των συμβαλλόμενων αθλητών από τον ήλιο.

Μετά τις χωροταξικές παρεμβάσεις στο χώρο του γηπέδου τέννις, και την επίστρωση του υλικού, τοποθετούνται οι ορθοστάτες και τα δίχτυα τέννις, χαράσσονται οι γραμμές, τοποθετείται ο ειδικός φωτισμός και τέλος, το γήπεδο περιφράσσεται από ειδικό δίχτυ πλαγιοκάλυψης και περίφραξης. Προαιρετικά, τοποθετούνται και κερκίδες, αμφιθεατρικά του γηπέδου τέννις.

Ο αθλητικός εξοπλισμός του τέννις και η κατασκευή ενός γηπέδου τέννις, αν και φημολογείται ότι κοστολογείται ακριβά, ουσιαστικά κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα κόστους με ένα γήπεδο μπάσκετ ή ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, αναλογιζόμενοι το υλικό του δαπέδου επιφάνειας και τη συντήρηση του. Το τέννις αποτελεί ένα δημοφιλή άθλημα και στην Ελλάδα και ολοένα και περισσότερος κόσμος αναζητά ασφαλή και επαγγελματικά γήπεδα για να εξασκείται και να πραγματοποιεί προπονήσεις, για αυτό το λόγο λοιπόν, η κατασκευή ενός γηπέδου τέννις αποτελεί δυνητικά μία από τις πρώτες επιλογές στις επενδύσεις των Αθλητικών κατασκευών.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε αθλήματος. Διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από εξοπλισμό Τέννις, που εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και τις απαιτήσεις κάθε αγωνιστικού επιπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι