• Εγγραφή
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / PADEL, το άθλημα που εξαπλώνεται γρήγορα…

PADEL, το άθλημα που εξαπλώνεται γρήγορα…

Το άθλημα εφευρέθηκε στο Acapulco του Μεξικού, από τον Enrique Corcuera το 1969. Αυτή τη στιγμή είναι πιο δημοφιλή στην Ισπανία, το Μεξικό, την Ιταλία και την Ανδόρα, καθώς και στις ισπανόφωνες αμερικανικές χώρες όπως η Αργεντινή, αν και τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Η δημοτικότητα του αθλήματος κατά μήκος της Κόστα ντελ Σολ στη νότια Ισπανία και του Αλγκάρβε στη νότια Πορτογαλία το είχει εκθέσει σε μεγάλο αριθμό σε Βρετανούς επισκέπτες, με αποτέλεσμα την αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την έναρξη της βρετανικής Ομοσπονδίας Padel το 2011.

Σήμερα το Padel είναι πολύ διαδεδομένο, και είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο, ενώ σε πολλές χώρες, όπως σε χώρες στην Λατινική Αμερική και στην Ιβηρική Χερσόνησο, είναι το πιο δημοφιλές άθλημα.

Το Padel είναι ένα άθλημα, που βασικό του στοιχείο είναι η ρακέτα. Σχετίζεται με το tennis, το ping pong και το squash αλλά έχει τους δικούς του κανόνες. Το Padel παίζεται σε ζευγάρια σε ένα κλειστό οριοθετημένο γήπεδο διαστάσεων 20 μέτρων επί 10 μέτρων (25% μικρότερο από ένα γήπεδο tennis). Το γήπεδο οριοθετείται από γυάλινους τοίχους, οι οποίοι και χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι.

Τεχνικές Προδιαγραφές:

Το γήπεδο είναι σε σχήμα ορθογώνιο και είναι χωρισμένο στη μέση με ένα δίχτυ. Σε κάθε πλευρά και παράλληλα από το δίχτυ σε μια απόσταση 6,95 μέτρων είναι οι γραμμές του σέρβις. Ο χώρος ανάμεσα στο δίχτυ και στις γραμμές του σέρβις είναι χωρισμένος στη μέση από μια κάθετη γραμμή, η οποία καλείται κεντρική γραμμή σέρβις. Αυτή η γραμμή εκτείνεται 20 μέτρα πέρα από την γραμμή σέρβις.
Όλες οι γραμμές έχουν φάρδος 5 εκατοστών. Το προτιμότερο χρώμα για τις γραμμές είναι λευκές, για καλύτερη αντίθεση με το χρώμα του πατώματος του γηπέδου.

Το δίχτυ πρέπει να είναι 10 μέτρα μακρύ και με ύψος 0,88 μέτρα στο κέντρο και 0,92 μέτρα στις άκρες, με μέγιστη απόκλιση 0,005 μέτρα.

Το γήπεδο είναι εντελώς κλειστό. Όλες οι πλευρές με ενώσεις είναι κατασκευασμένες με υλικά τα οποία επιτρέπουν την ομοιόμορφη αναπήδηση, και βάσει των προδιαγραφών, οι υαλοπίνακες του γηπέδου πρέπει τηρούν το πρότυπο ΕΝ 12150-1.

Η επιφάνεια του δαπέδου πρέπει να είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα, συνθετικά υλικά ή τεχνητό γρασίδι, να επιτρέπει μια κανονική αναπήδηση της μπάλας και να μην συσσωρεύεται το νερό.
Προτεινόμενα χρώματα για το δάπεδο είναι το πράσινο, μπλε ή το χρώμα της τερακότας (bronzer). Το επίπεδο της επιφάνειας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε η κλίση του γηπέδου να είναι μικρότερη από 3 χιλιοστά.

Η θωράκιση της στέγασης κατασκευάζεται από αλουμίνιο υψηλής αντοχής 6082 T6 και ενώνεται με γαλβανισμένα κομμάτια χάλυβα S355 JR, των οποίων οι διαστάσεις είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της μηχανικής και προσφέρουν στις κατασκευές αυτές μεγάλη αντοχή στον αέρα και το χιόνι.

Πως παίζεται το Padel:

Ένα σετ ξεκινά σερβίροντας διαγώνια όπως και στο tennis, με δυο προσπάθειες να επιτρέπονται (πρώτο και δεύτερο σέρβις). Ο παίκτης που σερβίρει τη μπάλα πρέπει να είναι πίσω από την service line. Ο αποδέχτης μπορεί να στέκεται σε όποιο σημείο επιθυμεί πάντα διαγώνια από το παίκτη που σερβίρει. Ο παίκτης σκάει τη μπάλα στο γήπεδο και στη συνέχεια τη σερβίρει από τη μέση και κάτω.

Η βασική αρχή του padel, είναι ο παίχτης να αντιληφθεί την επίθεση και την άμυνα. Το γήπεδο είναι μικρό και παρόλο που η επιστροφή της μπάλας είναι εύκολη, ο παίκτης πρέπει να ανεβαίνει στο φιλέ για την επίθεση και να επιστρέφει στην γραμμή για την άμυνα.

Τα θετικά στοιχεία είναι ότι το άθλημα παίζεται και σε εσωτερικούς χώρους αλλά και εξωτερικούς, όλους τους μήνες και τις εποχές του χρόνου. Λόγω του μικρού μεγέθους του γηπέδου, στο Padel μπορεί να αθληθεί ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Το συγκεκριμένο άθλημα αυξάνει τα αντανακλαστικά των συμμετεχόντων και παράλληλα βελτιώνει την φυσική τους κατάσταση, χωρίς να τους εξαντλεί.

Το padel είναι λοιπόν, ένα σπουδαίο άθλημα που βελτιώνει την υγεία, την αντοχή, τα αντανακλαστικά, την ομαδικότητα, τη φυσική κατάσταση του αθλητή αλλά και την κοινωνικότητα του ατόμου, καθιστώντας το, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα παγκοσμίως.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε αθλήματος. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι