• Εγγραφή
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Πληροφορίες για τις προδιαγραφές, την κατασκευή και τις διαστάσεις ενός γηπέδου μπάσκετ

Πληροφορίες για τις προδιαγραφές, την κατασκευή και τις διαστάσεις ενός γηπέδου μπάσκετ

Τα γήπεδα μπάσκετ συναντώνται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, ανάλογα με τη διοργάνωση που τα διέπει, αλλά και ποια γεωγραφική ήπειρο αφορά. Μη ξεχνάμε τον μαγικό κόσμο του NBA, ο οποίος προδιαγραφεί όχι μόνο υψηλό θέαμα αλλά και διαφορετικές διαστάσεις γηπέδου, ελαφρώς μεγαλύτερες από αυτές των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και πρωταθλημάτων. 

Οι διαστάσεις και τα μεγέθη ενός γηπέδου μπάσκετ έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια για να αντικατοπτρίζουν το επίπεδο του παιχνιδιού, την τοποθεσία και την αξία που αποδίδεται στο παιχνίδι. Κατά κύριο λόγο όμως, το επίπεδο παιχνιδιού καθορίζει το μέγεθος και τις διαστάσεις του γηπέδου. 

Εστιάζοντας λοιπόν στη δική μας ήπειρο και τις δικές μας διοργανώσεις που εποπτεύονται από τη FIBA, ο αγωνιστικός χώρος ενός τυπικού γηπέδου μπάσκετ κινείται, βάσει κανονισμών, στις διαστάσεις με μήκος 28 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα και αέρα ύψους τουλάχιστον 7 μέτρων από την οροφή, εάν υπάρχει. 

Αυτές οι διαστάσεις προϋποθέτουν την έγκριση κάθε Καλαθοσφαιρικής Ομοσπονδίας αλλά ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εγκατάσταση ενός γηπέδου μπάσκετ δεν σταματάει εκεί. Η εγκατάσταση ενός γηπέδου μπάσκετ απαιτεί πολλές ώρες εργασίες και χωρίζεται σε αρκετά στάδια και παράγοντες, που επηρεάζουν εν τέλει και το κόστος κατασκευής του. 

Σχεδιασμός – οριοθέτηση χώρου 

Αρχικώς, ορίζουμε το μέγεθος του χώρου που προορίζεται να κατασκευαστεί το γήπεδο μπάσκετ, τηρώντας τις προαναφερθέντες διαστάσεις αλλά και αναλογίζοντας πως ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2 μέτρα από οποιοδήποτε αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων και των πάγκων των αναπληρωματικών κάθε ομάδας. Επιπλέον, ο χώρος των καθήμενων θεατών θα πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον 5 μέτρα από το εξωτερικό άκρο της οριογραμμής του αγωνιστικού χώρου. 

Κατασκευή – εγκατάσταση γηπέδου 

Έπειτα, η κατασκευή που θα δομηθεί πρέπει να είναι σε ομοιόμορφο δάπεδο, απόλυτα επίπεδο και σκληρό, απαλλαγμένο από εμπόδια. Δεν πρέπει να παρουσιάζει περιοχές που κατακρατούν υγρασία, όπως λακκούβες και εσοχές, αλλά να αποστραγγίζει τα νερά. Τα κλειστά γήπεδα μπάσκετ είναι συνήθως κατασκευασμένα από γυαλισμένο συμπαγές ξύλο με ελαφρύ φινίρισμα, υψηλής ποιότητας, το οποίο σφραγίζεται συνήθως με πολλές στρώσεις ασφαλτικού γαλακτώματος για να προστατεύει την επιφάνεια από την υγρασία. Το παρκέ σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απέχει από τους τοίχους λίγα εκατοστά, ώστε να εκτονώνεται από τις πιέσεις που δημιουργούνται από τη διαστολή του δαπέδου. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλακάκια από καουτσούκ και συνθετικά υλικά. Τα υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ αποτελούνται συνήθως από σκληρό σκυρόδεμα και ακρυλικές ρητίνες με επίστρωση ασφαλτοτάπητα, αν και το καουτσούκ είναι μια εναλλακτική επιλογή, μειώνοντας την πίεση στις αρθρώσεις και βελτιώνοντας την αντοχή του γηπέδου στις καιρικές συνθήκες. Η διασταύρωση μίγματος ρητινών με κόκκους από καουτσούκ αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό για μεγάλες αντικραδασμικές ιδιότητες. 

Διαγράμμιση γηπέδου 

Ένα τυπικό γήπεδο μπάσκετ χωρίζεται σε δύο μέρη με έναν κεντρικό κύκλο στη μέση, διαμέτρου 20 μέτρων. Οι μπασκέτες βρίσκονται σε κάθε άκρο και περιβάλλονται από μια ημικυκλική περιορισμένη περιοχή. Οι κύκλοι ελευθέρων βολών βρίσκονται στο τέλος των ορθογωνίων διαδρόμων των ελεύθερων βολών, ενώ φαρδιά ημικύκλια τόξα οριοθετούν τη γραμμή των τριών πόντων, σε απόσταση 6,75 μέτρων από το καλάθι. Όλες οι γραμμές πρέπει να είναι σχεδιασμένες σε λευκό χρώμα, πλάτους 5 εκατοστών. Οι γραμμές των ελεύθερων βολών πρέπει να είναι παράλληλες με κάθε τελική γραμμή, με μήκος 3,60 μέτρα και απόσταση 5,80 μέτρων από τις τελικές γραμμές και απόσταση 4,60 μέτρα από το καλάθι. Όλες οι γραμμές που οριοθετούν τις περιοχές του γηπέδου και κυρίως του αγωνιστικού χώρου προβλέπονται σε ευδιάκριτο χρώμα, ενδεικτικά και προτιμητέα το λευκό χρώμα. 

Εξοπλισμός γηπέδου 

Ο εξοπλισμός του παιχνιδιού που θα εγκατασταθεί στο γήπεδο μπάσκετ πρέπει να είναι απαραίτητα και αυστηρά πιστοποιημένος, εξασφαλίζοντας την ορθή και αμέριστη ασφάλεια στους συμβαλλόμενους αθλητές. Οι μπασκέτες αποτελούν τον θεμελιώδη εξοπλισμό ενός γηπέδου μπάσκετ, οι οποίες πρέπει να παρέχονται από εταιρείες εγκεκριμένες από κέντρα ελέγχου και μελετών της FIBA. Επιπλέον, το γήπεδο μπάσκετ έχει ανάγκη από κατάλληλο φωτισμό, ώστε να μην εμποδίζει την όραση των αθλητών και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του γηπέδου, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα. 

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε γηπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί, σχεδιάζοντας εκτενώς το υπό κατασκευή γήπεδο σας και αναλύοντας το κόστος των απαιτήσεων που το συνοδεύουν. 

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι