• Εγγραφή
Αποδέχομαι τους Όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Πληροφορίες για τις προδιαγραφές, την κατασκευή και τις διαστάσεις ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5

Πληροφορίες για τις προδιαγραφές, την κατασκευή και τις διαστάσεις ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5

Η κατασκευή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου 5×5 αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή κατασκευής αθλητικού γηπέδου, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το συγκεκριμένο γήπεδο ως χώρο ψυχαγωγίας και άθλησης. Το γήπεδο 5Χ5 δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες όπου όλοι οι συμβαλλόμενοι αθλητές μπορούν να ψυχαγωγηθούν, να αθληθούν και να προπονούνται μέσα σε ένα οργανωμένο, περιφραγμένο και ασφαλές περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα γήπεδα 5Χ5 επιλέγονται από αρκετές σχολές/ ακαδημίες ποδοσφαίρου, καθώς ο οργανωμένος περιβάλλοντας χώρος τους ευνοεί την εφαρμογή όλων των προπονητικών τακτικών και την σωστή καθοδήγηση των αθλητών από τους προπονητές τους.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός γηπέδου 5×5 ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις του ενδιαφερόμενου Δημόσιου Φορέα ή Ιδιώτη επιχειρηματία που θέλει να κατασκευάσει το συγκεκριμένο γήπεδο. Αρχικώς λοιπόν, οριοθετείται ο χώρος του γηπέδου βάσει των επιθυμητών διαστάσεων του, οι οποίες κυμαίνονται από 38m έως 42m μήκος και από 18m έως 22m πλάτος, δημιουργώντας ένα ορθογώνιο γήπεδο. Το ύψος του γηπέδου ορίζεται στα 4m ως κατώτατο όριο, και μπορεί να ανέλθει στα 9m, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των διαστάσεων των διαθέσιμων χώρων και το επίπεδο των συμβαλλόμενων αθλητών.

Έπειτα, η επιφάνεια του γηπέδου που θα δομηθεί πρέπει να είναι σε ομοιόμορφο δάπεδο, απόλυτα επίπεδο και σκληρό, απαλλαγμένο από εμπόδια. Δεν πρέπει να παρουσιάζει περιοχές που κατακρατούν υγρασία, όπως λακκούβες και εσοχές, αλλά να αποστραγγίζει τα νερά. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την αγωνιστική επιφάνεια είναι ο χλοοτάπητας, είτε φυσικός είτε τεχνητός, ο καθένας με τις δικές του ωφέλειες αλλά και διαφορετικό κόστος συντήρησης. Ο τεχνητός χλοοτάπητας είναι αυτός που ενδείκνυται για τις ελάχιστες οικονομικές απαιτήσεις του στη συντήρηση, τη μεγάλη αντοχή του σε όλες τις καιρικές συνθήκες και την ανθεκτικότητα του σε όλες τις συνθήκες παιχνιδιού. Το ύψος του πέλους του χλοοτάπητα συνήθως ορίζεται στα 55mm. Ο ιδανικός χλοοτάπητας δεν συνοδεύεται από ελαστικό υπόστρωμα, αλλά έχει τη δυνατότητα κόλλησης του στην άμμο, και στο τέλος, διαστρώνεται με χαλαζιακή άμμο και κόκκους ελαστικού καουτσούκ αποδίδοντας καλή αναπήδηση της μπάλας και υψηλή απορρόφηση κραδασμών.

Τέλος, την κατασκευή του γηπέδου 5×5 συμπληρώνει η διαγράμμιση της αγωνιστικής επιφάνειας, βάσει της οποίας οι γραμμές οριοθέτησης πρέπει να έχουν πλάτος 8cm. Επιπλέον, το εύρος της ακτίνας της μεγάλης περιοχής πρέπει να είναι στα 6m, όπως επίσης και το σημείο του πέναλντι πρέπει να απέχει 6m από το κέντρο της εστίας. Τέλος, ο κεντρικός κύκλος στη μέση του γηπέδου, όπου ορίζεται η σέντρα του αγώνα, πρέπει να έχει διάμετρο εξίσου 6m. Οι συγκεκριμένες αποστάσεις ενδείκνυνται και αποτελούν επιθυμητή σύσταση σε γήπεδα με ελάχιστη διάσταση μήκους 40m και πλάτους 20m. Επιθυμητή επίσης είναι η ελεύθερη ζώνη μεταξύ της περίφραξης του γηπέδου και του αγωνιστικού χώρου, πλάτους 1.5m, όπου επιτρέπει την άνετη εκτέλεση των στημένων φάσεων αλλά και την ελεύθερη κίνηση των λοιπών συμβαλλόμενων αθλητών, εκτός του αγωνιστικού χώρου. Όλες οι γραμμές που οριοθετούν τις περιοχές του γηπέδου και κυρίως του αγωνιστικού χώρου προβλέπονται σε ευδιάκριτο χρώμα, ενδεικτικά και προτιμητέα το λευκό χρώμα.

Ο εξοπλισμός του γηπέδου 5×5 που θα εγκατασταθεί, πρέπει να είναι απαραίτητα και αυστηρά πιστοποιημένος, εξασφαλίζοντας την ορθή και αμέριστη ασφάλεια στους συμβαλλόμενους αθλητές. Οι εστίες ποδοσφαίρου, οι οποίες αποτελούν τον θεμελιώδη εξοπλισμό ενός γηπέδου 5Χ5, έχουν διάσταση μήκους 3m και ύψους 2m, αλλά μπορούμε να συναντήσουμε και μεγαλύτερες εστίες με μήκος 5m, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των διαστάσεων του αγωνιστικού χώρου και το επίπεδο των συμβαλλόμενων αθλητών. Επίσης, συνίσταται αυστηρά η τοποθέτηση προστατευτικών στρωμάτων σε περιφράξεις από συρματόπλεγμα, σε οποιοδήποτε κράσπεδο δημιουργηθεί μεταξύ του εδάφους και της περίφραξης, αλλά και στα δοκάρια των εστιών. Τέλος, το γήπεδο 5×5 έχει ανάγκη από κατάλληλο φωτισμό, ώστε να μην εμποδίζει την όραση των αθλητών και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του γηπέδου, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε αθλήματος. Διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από εξοπλισμό ποδοσφαίρου που εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και τις απαιτήσεις κάθε αγωνιστικού επιπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι