• Εγγραφή
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Ποιο είναι το ιδανικό ύψος μπασκέτας ανάλογα με τον τύπο της;

Ποιο είναι το ιδανικό ύψος μπασκέτας ανάλογα με τον τύπο της;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Έχετε αναρωτηθεί άραγε το λόγο για τον οποίο μια μπασκέτα έχει το συγκεκριμένο ύψος, από το 1891 που εφευρέθηκε το άθλημα του μπάσκετ, και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα;

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα με περισσότερους από 100 κανόνες, αλλά το ύψος της μπασκέτας αποτελεί έναν άθικτο κανόνα καθ’ όλη την ιστορία του αθλήματος. Όταν ο Τζέιμς Νάισμιθ, το 1891, κρέμασε τα αρχικά καλάθια ροδάκινων σε ένα κιγκλίδωμα, έτυχε αυτό να έχει ύψος 3,05 μέτρα και έτσι παρέμεινε. Το ύψος της μπασκέτας εξυπηρέτησε τέλεια τη σκέψη του Νάισμιθ και έτσι, παρέμεινε αμετάκλητο, που είναι δύσκολο πια να φανταστεί κανείς την αλλαγή του, όσες εκκλήσεις και προτάσεις κι αν υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Από τεχνικής άποψης, το ύψος της μπασκέτας ορίζεται ως το ύψος του άνω χείλους του στεφανιού από το έδαφος του αγωνιστικού χώρου.  Το ύψος της μπασκέτας λοιπόν, στον παγκόσμιο επαγγελματικό αθλητισμό και βάση των προδιαγραφών της FIBA βρίσκεται στα 3,05m από το έδαφος. Αυτό το ύψος αφορά όλα τα γήπεδα μπάσκετ και όλους τους αγώνες, σε κάθε ήπειρο, για κάθε διασυλλογική διοργάνωση και πρωτάθλημα ανά τον κόσμο, όπου οι συμβαλλόμενοι αθλητές είναι άνω των 12 ετών. Έπειτα, για κάθε μικρότερη κατηγορία αγώνων, έχουμε διαφορετικό τύπο μπασκέτας και συνεπώς, διαφορετικό ύψος της.

Πιο αναλυτικά, για αθλητές ηλικίας 11 έως 12 ετών, το τυπικό ύψος της μπασκέτας είναι τα 2,74m, ενώ για αθλητές ηλικίας 8 έως 10 ετών, το τυπικό ύψος της μπασκέτας είναι τα 2,44m. Τέλος, για τη μικρότερη κατηγορία αγώνων, οι αθλητές με ηλικία 6 έως 7 ετών βρίσκονται απέναντι σε μια μπασκέτα ύψους 1,83m. Το ύψος της μπασκέτας, καθορίζεται λοιπόν, από την ηλικία των συμβαλλόμενων αθλητών και ακολούθως, από το επίπεδο των αγώνων που διεξάγονται, ενθαρρύνοντας σε κάθε περίπτωση, την ομαλή ανάπτυξη της σωστής τεχνικής βολής αλλά και τη διεξαγωγή εντυπωσιακών παιχνιδιών που καθιστούν εφικτά… τα καρφώματα.

Η ηλικία των αθλουμένων αλλά και η κλίμακα των επιπέδων των αγώνων καθορίζουν επιπροσθέτως, και τον τύπο της μπασκέτας που έχει ως επακόλουθο το αντίστοιχο ύψος του στεφανιού της μπασκέτας. Έτσι, συναντάμε μικρότερες μπασκέτες, κατασκευασμένες από ελαφρύτερα υλικά, μεταφερόμενες μπασκέτες, που σταθεροποιούνται από αντίβαρα ή κάποια ειδική βάση νερού ή άμμου, αλλά βεβαίως και σταθερές μπασκέτες, οι οποίες πακτώνονται στο έδαφος σε ειδικές βάσεις. Υπάρχουν βέβαια, και οι μπασκέτες που αποτελούνται μόνο από ταμπλό, οι γνωστές επιτοίχιες με στερέωση μόνιμης βάσης στον τοίχο ή με στερέωση αυξομειούμενου ύψους βάσης στον τοίχο.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε γηπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί, σχεδιάζοντας εκτενώς το υπό κατασκευή γήπεδο σας και αναλύοντας το κόστος των απαιτήσεων που το συνοδεύουν.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι