• Εγγραφή
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Προδιαγραφές, κατασκευή και διαστάσεις ενός γηπέδου Beach Volley

Προδιαγραφές, κατασκευή και διαστάσεις ενός γηπέδου Beach Volley

Το Beach volley είναι ένα ξεχωριστό άθλημα που καταφέρνει να συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία όπως υψηλό αθλητικό επίπεδο και ξεχωριστές συνθήκες διεξαγωγής. Οι περισσότερες φήμες αναφέρουν την γέννηση του Beach volley στην πολιτεία της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., όπου οικογένειες έπαιζαν σε ομάδες των 6 ατόμων η κάθε μία. Φήμες αναφέρουν επίσης ότι στις αρχές της δεκαετίας του  ́20 ομάδες ανδρών έπαιζαν Beach volley στις παραλίες της Χαβάης. Τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, το Beach volley φθάνει σε διεθνή επίπεδα, το άθλημα γίνεται επαγγελματικό και μόλις το 1996 για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ουσιαστικά λοιπόν, το Beach volley είναι ένα ολυμπιακό ομαδικό άθλημα ανοιχτού χώρου, ουσιαστικά μια παραλλαγή του κλασικού Volley, του οποίου το έδαφος αποτελείται από άμμο, συνήθως σε φυσικό περιβάλλον παραλίας και οι διαστάσεις είναι μικρότερες (16m x 8m) από ένα κλασσικό γήπεδο Volley.

Γήπεδο Beach Volley

Το γήπεδο του Beach volley ορίζεται σε μια έκταση τουλάχιστον 24m x 16m, με κατεύθυνση προσανατολισμού Βορρά – Νότο, ώστε να αποφευχθεί η ενόχληση από τον ήλιο. Αν δεν βρισκόμαστε σε φυσικό περιβάλλον – φυσική άμμο παραλίας, τότε η επιφάνεια του γηπέδου πρέπει να δημιουργηθεί σε ύψος 40cm με ψιλή άμμο, καθαρή και ομοιόμορφα κατανεμημένη. Η οριοθέτηση του αγωνιστικού χώρου μπορεί να συμβεί με ιμάντες (υφασμάτινους ή πλαστικούς), πλάτους 5cm, και έχει διάσταση 16m x 8m. Το γήπεδο, πέραν του αγωνιστικού χώρου, έχει ένα περιθώριο ασφαλείας τουλάχιστον 5m σε κάθε πλευρά του. Έπειτα, το γήπεδο είναι έτοιμο να δεχτεί την εγκατάσταση των ορθοστατών, στη μέση του γηπέδου και σε απόσταση 1 μέτρου έξω από την κάθε πλευρά.

Κατασκευή Γηπέδου Beach Volley

Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου του Beach volley κατασκευάζεται σε ένα σκάμμα με διάσταση 24m x 16m, με μέγιστο βάθος 1m. Πάνω από αυτό το σκάμμα τοποθετείται ένα στρώμα αδρανούς και απορροφητικού υλικού με μέγιστο ύψος 60cm, έχοντας τοποθετηθεί και σωλήνες που υποβοηθούν την διαφυγή των υδάτων. Το συγκεκριμένο στρώμα καλύπτεται με απορροφητικό γεωύφασμα, πάχους 5cm, για να μη διαφύγει η άμμος. Τέλος, τοποθετείται το στρώμα της καθαρής και ομοιόμορφης άμμου, με ύψος κάλυψης 40cm.

Εξοπλισμός Beach Volley

Ο απαραίτητος εξοπλισμός του Beach volley περιλαμβάνει:

 • το set των ορθοστατών, οι οποίοι έχουν ύψος 2.85cm,
 • το set των μεταλλικών βάσεων,
 • το set των προστατευτικών στρωμάτων των ορθοστατών,
 • το ειδικό δίχτυ – φιλέ με φαρδιά φάσα πάνω και κάτω, μήκους 9m και πλάτους 1m, σε ύψος 2.43cm
 • το set αντέννων,
 • το μεταλλικό κοντάρι μετρήματος του ύψους του διχτύου – φιλέ.

Ένα γήπεδο Beach volley και οι ευρύτερες εγκαταστάσεις στις οποίες ανήκει, θα πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προδιαγραφές προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επίσημες ή εγκεκριμένες διοργανώσεις και αυτή η διαδικασία πιστοποιείται μόνο από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.). Επιπροσθέτως, η διεξαγωγή επίσημων αγώνων προϋποθέτει την ύπαρξη:

 • Σκάλας διαιτητή,
 • Εγκεκριμένες μπάλες Beach volley,
 • Ομπρέλες για τις θέσεις των αθλητών και της γραμματείας,
 • Πλαστικό τραπέζι για τη γραμματεία,
 • 6 πλαστικές καρέκλες για τους αθλητές και την γραμματεία,
 • 3 φορητά ψυγεία για νερό,
 • 2 ταμπελάκια με τα νούμερα .1. .2. για την υπόδειξη του αθλητή που κάνει σέρβις,
 • Χειροκίνητο πίνακα σκορ για την αναγραφή του σκορ,
 • 1 τρόμπα χειρός και έναν μετρητή πίεσης του αέρα της μπάλας,
 • 1 φορητό φαρμακείο με απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό για την αντιμετώπιση ελαφριών τραυματισμών,
 • Η ύπαρξη τουαλέτας και αποδυτηρίων των αθλητών.

Η πιστοποιημένη εγκατάσταση μπορεί να φέρει ειδική σήμανση με το σήμα της Ε.Ο.Π.Ε.

Το Beach volley παρά τη σχετικά μικρή ιστορία του στη χώρα μας, έχει ήδη ξεχωρίσει, κερδίζει έδαφος και αποτελεί μια εναλλακτική καλοκαιρινή επιλογή αθλητισμού για αρκετό κόσμο, αλλά και για κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση, που το έχει συμπεριλάβει στον κλάδο των αθλητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που παρέχει.

Η εταιρεία Vegga Sport για περισσότερα από 20 χρόνια είναι αφιερωμένη στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικού εξοπλισμού κάθε αθλήματος. Διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από εξοπλισμό Beach volley, που εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και τις απαιτήσεις κάθε αγωνιστικού επιπέδου. Μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή μαζί μας, για να διευκρινίσουμε κάθε απορία σας και να προσδιορίσουμε κάθε λεπτομέρεια που σας απασχολεί.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
  ΚΑΛΑΘΙ
  Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι