• Εγγραφή
Αποδέχομαι τους Όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου
Έχασες τον κωδικό σου? Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.
Αρχική / Blog / Τρίαθλο. Τι ακριβώς είναι αυτό το αγώνισμα;

Τρίαθλο. Τι ακριβώς είναι αυτό το αγώνισμα;

Ένα βασικό ερώτημα είναι πως δημιουργήθηκε και από που προήλθε το τρίαθλο ως άθλημα, και μάλιστα εδραιώθηκε στο δυτικό κόσμο, αποτελώντας Ολυμπιακό άθλημα ήδη από το 2000.

Το άθλημα που ονομάζουμε Τρίαθλο, ουσιαστικά περιέχει τρία αγωνίσματα όπως την κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο. Αρχικά, το Τρίαθλο βασιζόταν στο τρέξιμο και την ποδηλασία (Δίαθλο), το οποίο όμως εξελίχθηκε σε άθλημα των τριών αγωνισμάτων που προαναφέρθηκαν, σε συνεχόμενη ροή. Ενδιάμεσα υπάρχουν δύο ζώνες αλλαγών, των οποίων ο χρόνος ολοκλήρωσης προσμετρείται στο γενικό χρόνο και αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, το Τρίαθλο δεν υπόκειται στις περιοριστικές πιέσεις και παραδόσεις όπως τα αθλήματα από τα οποία προκύπτει, και αυτό ενδεχομένως, να του έδωσε τη δημοφιλία και το κατέταξε ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, στο Τρίαθλο περιλαμβάνεται η Κολύμβηση στα 1.500m σε θάλασσα, η Ποδηλασία στα 40km σε δημόσιο δρόμο και το Τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος στα 10km:

  • Το αγώνισμα της Κολύμβησης συνήθως διεξάγεται κατά μήκος μιας κυκλικής διαδρομής σημαδεμένης με σημαδούρες και η έξοδος είναι κοντά στη ζώνη αλλαγών. Οι αθλητές εξέρχονται από το νερό, εισέρχονται στη ζώνη αλλαγών και αλλάζουν αφαιρώντας τον εξοπλισμό της κολύμβησης και φορώντας τον εξοπλισμό της ποδηλασίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Το αγώνισμα της Ποδηλασίας διεξάγεται σχεδόν πάντα σε δημόσιους δρόμους, στους οποίους υπάρχει ειδική σήμανση στο οδόστρωμα και στις διασταυρώσεις. Η ποδηλασία τερματίζει πάλι κοντά στη ζώνη αλλαγών, όπου οι αθλητές εισέρχονται, τοποθετούν τα ποδήλατα τους στις ειδικές βάσεις, φορούν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα παπούτσι τρεξίματος και κατευθύνονται για το τελευταίο στάδιο του αγώνα.
  • Το αγώνισμα του Τρεξίματος διεξάγεται επίσης, σχεδόν πάντα, σε δημόσιους δρόμους και ο τερματισμός είναι κοντά στη ζώνη αλλαγών αλλά σε διαφορετικό σημείο από τον τερματισμό της ποδηλασίας. Στο τρέξιμο, υπάρχουν αρκετοί σταθμοί ανεφοδιασμού τοποθετημένοι σε σημεία της διαδρομής, επιτρέποντας τους αθλητές να παρέχονται νερό ή ενεργειακά ποτά.

Το Τρίαθλο Ολυμπιακής Απόστασης κινείται στις αποστάσεις που προαναφέρθηκαν παραπάνω (1.500m – 40km – 10km), όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ποικιλία στα αγωνίσματα ως προς την απόσταση και ως προς το έδαφος στο οποίο διεξάγεται το κάθε αγώνισμα (το κολύμπι διεξάγεται πάντα σε ανοιχτή θάλασσα). Έτσι λοιπόν, πέραν της Ολυμπιακής Απόστασης, έχουμε:

  • Το Sprint Τρίαθλο (750m Κολύμβηση – 20km Ποδήλατο – 5km τρέξιμο)
  • Το Aquathlon (2.5km τρέξιμο – 1.000m Κολύμβηση – 2.5km τρέξιμο)
  • Το Cross Τρίαθλο (1.000m Κολύμβηση – 25km Ποδήλατο σε ανώμαλο έδαφος – 10km τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος)
  • Το Half Iroman (1.900m Κολύμβηση – 90km Ποδήλατο – 21.1km τρέξιμο)
  • Το Full Iroman (3.800m Κολύμβηση – 180km Ποδήλατο – 42.2km τρέξιμο)

To Full Iroman αποτελεί το πιο διαφημισμένο και δημοφιλές αγώνισμα Τριάθλου παγκοσμίως.

Σε γενικές γραμμές, το Τρίαθλο είναι ένα άθλημα το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν εμπειρία από πολλά αθλήματα. Χρειάζεται μια ελαστικότητα που δύσκολα συναντάται σε αθλητές που ασχολούνται μόνο με ένα άθλημα και έχουν σωματικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν μόνο σε αυτό. Όμως, αποτελεί πρόκληση για τον καθένα άνθρωπο, καθώς ο συνδυασμός αυτών των τριών αγωνισμάτων δυναμώνει και ενεργοποιεί όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες και χτίζει ένα πολύ δυνατό καρδιοαναπνευστικό σύστημα στον οργανισμό, απαιτώντας ταυτόχρονα σωματικό και ψυχικό σθένος, αντοχή και επιμονή. Αναμφισβήτητα, το Τρίαθλο αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα της σημερινής εποχής.

To Top
Veggasport ΕΣΠΑ
0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι